SiRe-psychotherapie heeft geen contracten met zorgverzekeraars. Toch komt de behandeling of diagnostiek in aanmerking voor vergoeding. Vraagt u bij uw zorgverzekeraar na welk bedrag er wordt vergoed voor ongecontracteerde zorg. Wilt u voor vergoeding in aanmerking komen, dan heeft u een verwijsbrief nodig van een huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist.

 

Bij psychotherapeutische en psychologische behandelingen wordt door uw zorgverzekeraar het eigen risico (€385 of meer) in rekening gebracht zowel bij gecontracteerde als niet- gecontracteerde zorgaanbieders.

Heeft u een budget- of naturapolis, dan wordt de behandeling niet volledig vergoed en moet u zelf nog een extra eigen bijdrage betalen aan SiRe-psychotherapie.  Vraag uw zorgverzekeraar voordat u zich aanmeldt hoeveel er wordt vergoed en welke percentage u zelf dient bij te betalen. Bij een restitutie polis wordt de behandeling meestal 100% vergoed en betaalt u alleen uw eigen risico. U komt dan niet voor onverwacht hoge kosten te staan en u heeft een vrije keuze waar en door wie u behandeld wil worden zowel in de somatische (ziekenhuis) zorg als in de GGZ. De zorgpremie van een restitutie polis is ongeveer €3 tot €5 per maand hoger dan van een naturapolis. Let op; sommige restitutie polissen vergoeden 100% van het marktconforme tarief en dit is geen volle restitutiepolis! Het marktconforme tarief bestaat niet. Dit tarief wordt door de zorgverzekeraar zelf bepaald en dit betekent dat u nog steeds een deel van de kosten zelf zult moeten bij betalen. In de PDF hieronder kunt u zien welke restitutie polissen 'vol' zijn en worden aanbevolen. 

Bij de aanmelding zal met u worden besproken wat de verwachte kosten zullen zijn voordat het traject zal worden opgestart.

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen de behandeling zelf te betalen, zonder vergoeding door uw zorgverzekeraar. Dan is een verwijsbrief niet nodig. U ontvangt maandelijks een factuur.

 

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan alleen per 1 januari van een nieuw kalenderjaar. U dient dan vóór 31 december uw zorgverzekering te hebben opgezegd en u heeft t/m 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Wilt u bij uw huidige zorgverzekeraar blijven maar uw verzekering wijzigen of omzetten naar een restitutie polis, dan kan dit t/m 31 januari. Let op: niet alle zorgverzekeraars hebben een restitutie polis en niet alle restitutiepolissen vergoeden 100%!

Kijk in de PFD hieronder voor meer informatie per zorgverzekeraar over het percentage dat vergoed wordt op basis van de budget polis, natura polis en aanwezige restitutie polis en andere voorwaarden.

 

Zorgverzekeraars-Vergoeding-vrijgevestigde-zorgaanbieders-in-BGGZ-en-SGGZ-2019-Contractvrije-Psycholoog.pdf

Zie voor uitgebreide informatie https://www.nza.nl/zorgonderwerpen/dossiers/zorgverzekering/uitgelicht/zorgverzekering-kiezen/natura-of-restitutiepolis/